Tots som especials!

dijous, 9 de maig del 2013

COORDINACIÓ - del 22 d'adril al 3 de maig -



Es presenten els resultats als professionals sobre :
-       dictamen
-       informes escolars:
-       plans de treball de logopèdia:
-       observacions a l’alumne (aula i individual)
-       registre fonològic
-       prova IPTA

A partir dels resultats obtinguts podem observar que:
s   Els aprenentatges vers al llenguatge han estat a partir de la repetició i memorització. L’alumne ho concep com un tot i no com a part. L’alumne ha aprés a llegir, a partir de grups de paraules que ha memoritzat. Aquestes no les sap desxifrar. Si se li presenta una síl·laba, l’alumne fa la seva relació i diu la paraula que per ell és coneguda. Per exemple: si se li presenta la síl·laba SA, ell de seguida diu sabata. El mateix passa en la elaboració de frases, no sap elaborar frases a no ser que hagin estat apreses prèviament.
s   L’atenció i concentració de l’alumne és molt baixa, un petit estímul el fa perdre l’atenció, tot i això, se’l pot reconduir amb facilitat. Aquest es dona tant amb ajuda de l’adult en la elaboració de la tasca escolar que quan ha de realitzar algun joc més autònomament.
s   A nivell cognitiu, davant del grau de disminució que presenta, és elevat. Un 86%. Al qual s’ha de tenir en compte la sordesa i les atàxies.
s   El processament de la informació de l’alumne és lent. Necessita de més 5 segons i menys de 10, per poder processar la informació i donar resposta. 
s   Grau d’autonomia: davant de les necessitats i/o dificultats que presenta l’alumne, aquest necessita de l’adult per a la realització de la tasca escolar. L’alumne

Propostes conjuntes:

Amb la coordinació amb el tutor i logopeda del alumne ens centrem sobre:

s Que l’alumne sigui capaç a partir d’una paraula desxifrada per síl·labes, formar paraules i llegir-les tot i que per a ell no diguin conegudes.  Per tant, concebre la part i posteriorment el tot.
s Que l’alumne sigui capaç de realitzar part de la tasca escolar que se li encomana de forma autònoma.

Sabem que amb el material del qual disposem es força complicat treballar amb l’alumne, així que ens adonem que per poder aconseguir l’objectiu, el qual serà a llarg termini, els professionals que treballen amb l’alumne han d’elaborar el material necessari per a facilitar l’aprenentatge d’aquest.

Per tant:
-       Elaboració de material: treballar amb el material tangible, i vivencial que permeti a l’alumne una millor comprensió sobre allò amb que està treballant, i a la vegada, l’estimuli el seu procés d’aprenentatge.
-       Ajuts que necessita l’alumne: estem d’acord en que l’alumne necessita de l’ajut de l’adult per a elaborar la tasca escolar que se li encomana, però de totes maneres es el mode de poder elaborar material per treballar els continguts escolars que li permeti fer-ho de forma autònoma. Per tant, es busca desenvolupar l’autonomia de l’alumne. Això implica al professor a elaborar material adaptat a les característiques de l’alumne, tant físiques com cognitives.


A l’aula:
-       Objectiu:
o   Desxifrar les paraules per síl·labes.
o   Formar paraules de dues síl·labes.
Per tant, no com un tot sinó com a part.

Estem d’acord que aquest procés d’aprenentatge, serà llarg, i que hem de consensuar com organitzar el procés. Per tant, tindrem en compte el grau de dificultat de la tasca. Inicialment, es presentarà a l’alumne  quin és l’objectiu pel qual estem treballant.
A partir del material elaborat: diferents fitxes en les quals presentarem les diferents síl·labes. Amb aquestes l’alumne haurà de llegir el conjunt de síl·labes que se li presenten per separat i després ajuntar-les per formar la paraula.
En aquest hem de tenir en compte, les dificultats que presenta per la identificació i vocalització de síl·labes segons les grafies i el grup de grafies, i a la vegada, les síl·labes de tres lletres, com per exemple MOS/TR/ BR...
Procés:
s   Es començarà presentant dues síl·labes, i formar paraules que per a ell siguin conegudes. És a dir, primer li presentarem una, l’haurà de llegir i tot seguit presentarem la següent, un cop totes dues siguin llegides per l’alumne, se li ajuntaran les síl·labes i les haurà de llegir, un cop ho hagi fet, en haurà de dir que és? Per a que serveix?...
s   El grau de dificultat augmenta quan l’alumne s’hi hagi familiaritzat, en aquest moment. Es comença a treballar l’autonomia. Se li presentaran tres síl·labes, amb dues d’aquestes haurà de formar la paraula que el professional li digui. Per exemple: es presenten les síl·labes següents: CA - TA – SA, el professional, en aquest cas el professor li dirà la paraula que ha de formar, com: casa; i l’alumne posteriorment, haurà d’identificar les síl·labes, llegir, i formar la paraula.
s   El grau de dificultat augmenta, quan l’alumne ja assolit, les dues anteriors, es repetirà els dos processos però aquest cop, s’inclourà en la formació paraules de dues, paraules que per a ell siguin desconegudes.

Exercicis complementaris:
s   Durant aquests processos, es realitzaran altres exercicis que li permetin facilitar i comprendre millor el procés. És a dir, s’elaborarà material el qual estigui relacionat amb la imatge i la paraula. Com per exemple: imatge: casa i a sota de la imatge, la paraula CASA. Aquesta imatge es dividirà en dues parts (síl·labes). L’alumne les haurà de ajuntar, i posteriorment llegir. La imatge li permetrà una millor identificació, representació i comprensió de la paraula.
s   S’elaborarà una carpeta adequada a les seves necessitats motores, que li permetin treballar de forma autònoma. Per tant, primer s’elabora el material, paraules segons el grup de famílies i les síl·labes. Aquestes s’arxivaran.
En la carpeta col·locarem el grup de famílies que volem treballar i les síl·labes. Es a dir, en la part de dalt de la carpeta estaran situats les paraules, i en la part de baix les síl·labes. L’alumne haurà d’anar passat les síl·labes fins identificar la que es correspon a la paraula que té presentada. Un cop ho hagi realitzat be, passarà a la següent fitxa, i buscarà la síl·laba que correspon a la paraula.
Per exemple:
§  Paraula del grup de les fruites: Magrana
§  Síl·laba a identificar: MA
§  Posteriorment, llegir la paraula.

Amb aquest material, se li permet a l’alumne treballar de forma autònoma. Donat que pot passar les fitxes.

Acordem:
s   Donat que el professor ha elaborat el material, i que es important el treball constant amb l’alumne per afavorir el seu procés d’E/A, durant els mesos de vacances, permetrem que l’alumne es pugui endur el material a casa per tal de que durant aquest mesos d’estiu ho continuí treballant. És a dir, impliquem a la família en el procés d’aprenentatge del nen i afavorir-lo.

Elaboració del material:
s   El material elaborat el realitzarà el professor.
s   Material divers i tangible.
s   Material atractiu per l’alumne.
s   Material que faciliti la seva autonomia en els seus aprenentatges.




A l’aula de logopedia:
-       es continuarà treballant sobre el pla establert del curs.
-       es continuarà treballant per la pronunciació dels fonemes.
o   Mantenir la correcta pronunciació d’aquells que ja pronuncia
o   Resoldre les dificultats que presenta en:
§  Omissió de sons finals: /s/ i /n/
§  Reducció de grups consonàntics
§  Substitució de /R/ per la /G/
§  Substitució de /λ/ per /y/
§  Substitució de /d/ per /s/
§  Substitució de /p/ per /fl/
§  Substitució de /d/ per /R/
§  Substitució grup consonàntic /p/ per /fr/
§  Omissió de /R/ em contacte amb una altra consonant

Per tant, el logopeda iniciarà el seu treball per treballar amb l’alumne, per resoldre primerament, l’omissió dels sons finals. Per tant, es treballarà augmentant el grau de dificultat. Els grups consonàntics seran treballats quan la resta quedin assolits, donat que per l’alumne i les característiques dels fonemes, suposen un alt grau de dificultat.


Hem de dir, que el treball que realitzaran tant el tutor/professor com el logopeda, serà coordinat i en col·laboració. Tots dos professionals treballaran conjuntament per tal de donar resposta a les necessitats i/o dificultats de l’alumne en el seu procés d’E/A. Per tant, tant el tutor/professor com el logopeda, elaboraran els materials que son necessaris per al treball amb l’alumne. El treball que es realitzarà a l’aula, serà complementat a l’aula de logopèdia, fet que permetrà un millor assoliment dels objectius establerts. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada