Tots som especials!

divendres, 24 de maig del 2013

CONCLUSIONS FINALS



En aquest segon pràcticum, m’he trobat en la mateixa situació que en el primer. La meva tutora de pràctiques comparteix els dos espais de l’associació (el taller i l’escola), però la majoria del seu horari laboral, és al taller. Per tant, a l’escola he tingut un referent, que al més de gener, va ser canviat degut a una baixa. Aquest fet va portar dur a situa’m de nou amb una altre referent, explicar tot allò que ja havia realitzat en el primer semestre, i a la vegada, centrar-nos per aquest segon pràcticum. Per aquest motiu, uns dies abans de començar, ja vaig anar a fer una entrevista prèvia amb ella, la meva referent de l’escola. El canvi de referent, no ha dut cap mena de dificultat, sinó tot al contrari, una gran implicació tant per part seva, com per part de la resta de l’equip educatiu.
La meva tutora ha estat informada en tot moment dels passos que anava seguint, realitzava tutories quinzenals.


Sobre el projecte i la seva implementació:
El marge de temps entre el desembre i el febrer, em van fer sorgir dubtes davant el preprojecte realitzat, donat que m’adonava que era força general i això em dificultaria la tasca a l’hora de desenvolupa’l per qüestions de temps, donat que el fet de ser tant general em dificultava centrar la tasca a desenvolupar.  
A l’hora de elaborar el projecte, és on més van sorgir els dubtes, donat que la meva primera idea, s’havia de concretar. Durant unes setmanes, analitzava en quin aspecte em podia centrar més, per a elaborar el projecte més concret, i a la vegada, tot allò que volia dur a terme, també va tenir limitacions pel temps del qual disposava.
Tot i seguir amb els objectius que vaig establir en el projecte, m’hagues agradat poder dur a terme l’actuació, per part meva, amb l’alumne després d’haver realitzat la coordinació amb els professionals. Tot i això, he pogut comprovar, en una coordinació “extra” amb els professionals en una visita al centre educatiu, a la que vaig assistir per fer una tutoria, que els resultats dels projecte han estat efectius, en aquestes primeres setmanes d’implementació dels acords de la coordinació. Aquest fet, em va emocionar força!

Doncs, les limitacions que han sorgit durant l’elaboració del projecte:

  • Centrar l’objectiu d’aquest: assessorar al grup de professionals, però en quins aspectes, aquest eren els grans dubtes. Donat que la primera idea, era assessorar en les possibles dificultats que podien sorgir dins de l’escola, aquest va passar a ser, fer una revisió del currículum de l’alumne X, i finalment es va desenvolupar, per tal de concretar més, donat que era un aspecte força feixuc pel temps, en  dirigir la intervenció cap l’avaluació psicopedagògica de l’alumne a partir del procés de diagnòstic. La decisió sobre aquest va venir degut, a un dubte del professor/tutor de l’alumne. La qual ens ha servit per a partir dels resultats extrets, assessorar al professor/tutor i a la logopeda de l’alumne sobre com donar resposta a les necessitats educatives especials que presenta davant de les dificultats del llenguatge. Per tant, l’objectiu del projecte va quedar redefinit en prendre contacte amb els procediments, protocols i actuacions generals per a l’avaluació psicopedagògica. Doncs, es tracta d’analitzar i observar l’assessorament dirigit als professionals, al professor/tutor i al logopeda, per tal de millorar la resposta educativa cap a l’alumne, i així afavorir els objectius i continguts establerts en el currículum de l’alumne, pel que fa, més concretament, al llenguatge.
  •  Un cop ja estava definit l’objectiu, en la planificació del treball, la intervenció, va ser una mica complicat el temporalitzar les activitats organitzades, donat que el desconeixement sobre alguns aspectes, com per exemple les proves.          Una altra limitació que va sorgir, va ser en relació a les proves que se li havia de passar a l’alumne, donat que desconeixia força les proves, i quines serien més adequades a l’alumne per les seves característiques. En aquest moment, la psicopedagoga de l’EAP, em va aconsellar, i a la vegada, va acabar essent un intercanvi de coneixements. Per una banda, ella coneixia poc a l’alumne, i jo vaig poder donar informació, i per l’altra, ella m’aconsellava si el que volia dur a terme era adient o no. A més, no es buscava realitzar les proves amb l’obtenció dels resultats quantitatius, sinó més aviat, qualitatius, perquè el que es volia comprovar si els resultats coincidien amb les hipòtesis vers a l’aprenentatge del llenguatge de l’alumne.

Reflexions generals:

En resum, en aquest blog he deixat reflectida tota la tasca que s’ha dut a terme durant el procés de practiques, tant el practicum I com actualment, el practicum II. En aquest ha quedat reflectit tots el procés sobre el projecte, el seu disseny,  implementació, i els resultats finals. Ha estat un aprenentatge molt gratificant, des de el primer dia del primer practicum fins aquest moment, puc fer una valoració molt positiva de la meva evolució. 
He de dir que durant aquest semestre de pràctiques, tot i dur a terme el projecte, he realitzat altres intervencions pel que fa a la tasca del psicopedagog.
En aquest segon pràcticum, no he coincidit gaires cops amb la psicopedagoga de l’EAP, però tot i ella no ser responsable sobre la meva tasca a desenvolupar, cada cop que assistia al centre escolar, em venia a veure per tal de saber com m’anava i si presentava alguns dubtes sobre la tasca que havia de desenvolupar.
En el centre educatiu, tot i assistir el psicopedagog de l’EAP, han comptat amb mi per expressar dubtes que tenien vers ja a l’organització interna de l’equip, com dirigit als alumnes,... o en les ocasions que ens torbàvem totes dues, la psicopedagoga de l’EAP com jo, ens ho comentaven els dubtes a les dos, per tal de consensuar solucions conjuntes als “problemes” que sorgien.

Tot i les limitacions i/o dificultats i les primeres pors sorgides en un inici vers a la tasca que havia de desenvolupar, ha estat molt gratificant, i a la vegada, un aprenentatge molt positiu. Per tant, els objectius establerts en el projecte han set adquirits, i la resta de la implementació ha set duta a terme sense inconvenients, sense més dificultats que les esmentades.

Ha estat un treball de col·laboració i coordinació amb l’equip de professionals  del centre, consensuant cada aspecte, dificultat, dubte, ... que sorgia; Per tant, sense que el psicopedagog donés la resposta al “problema” sorgit.

He de dir, que després d'aquest treball de coordinació amb els professionals, s'han pogut començar a veure reultats amb l'alumne, a partir dels recursos que han estat elaborats pels professionals. Ha estat un moment molt emocionant, poder veure com l'alumne a partir de dues les sil·labes, es capaç de formar una paraula. En una de les visites extra que vaig fer a l'escola, de seguida em van comentar que ho estaven treballant i progressava molt positivament, ho vaig poder comprovar. Genial!

Per últim,  ha estat un plaer realitzar les pràctiques, m’ha agradat molt treballar en l’escola, en un àmbit gaire be desconegut per mi, i envoltada de professionals que m’han fet sentir com un membre més de l’equip, i a la vegada, envoltada d’un grup d’alumnes excepcionals. 

1 comentari:

  1. Unes pràctiques interessants però s'esperava, ja t'ho vaig anunciar, una reflexió de més profunditat sobre el paper dels psicopedagogs en aquest àmbit.

    ResponElimina