29.10.12: Quina tasca fem?
Em reuneixo amb la psicopedagoga de l'EAP. M'explica quina és la seva tasca, organització i funcions.
La psicopedagoga, assisteix al centre escolar un cop quinzenalment.
Cada inici de curs, es realitza un pla anual per tal d'organitzar les funcions i la tasca que s'ha de desenvolupar durant el curs escolar. Aquí, és on es decideix quins seran els alumnes que atendrà. Sempre són els alumnes que realitzen escola compartida, es supervisarà si hi ha alumnes nous a l'escola, alumnes que ja hagin acabat o deixat el centre escolar. A aquests alumnes que realitzen escolaritat compartida, se'ls farà una avaluació psicopedagògica de les necessitats educatives especials que presenten, per la realització del PI.
Es realitzen reunions de coordinació entre l'escola ordinària i l'escola d'educació especial (els tutors dels alumnes respectius i la psicopedagoga), en aquest es realitzarà un seguiment del alumnes i s'establiran acords, que posteriorment seran expressats a les families dels alumnes en reunió entre els tutors de les dues escoles i la psicopedagoga.
Cada final de curs, la psicopedagoga assessora a l'equip educatiu, sobre com organitzar els alumnes en les diferents aules ( necessitat de suport extens - 1 aula- primària - 3 aules-, ESO - 1 aula-, PAQPI - 1aula-)
Actualment, s'estant realitzant els PI de cada alumne.
Quedem en que cada dilluns que assisteixi al centre, assistiré a les sessions.
12.11.12: Els PI
Aquest dilluns he passat tot el mati amb la psicopedagoga. M'ha explicat com s'organitza tota la seva tasca en vers als alumnes que realitzen escolaritat compartida.
Actualment, es troben en la realització dels PI dels alumnes. Es reuneixen la psicopedagoga i la tutora del alumne, i a partir dels documents (avaluacions de l'alumne) de l'escola ordinària, i de les avaluacions de l'escola especial, realitzen el PI, que posteriorment, en reunió de coordinació amb l'escola ordinària els posaran en comú per tal de crear el definitiu.
Observo cada document, atenc a cada explicació i a la vegada, se'm fa partidària de l'elaboració.
En finalitzar, la psicopedagoga, m'informa quan, on i com es realitzaran les reunions de coordinació amb les escoles, per ta de que hi pugui assistir.
23.11.12: Reunions de coordinació amb les escoles
Avui ha estat diferent, despres d'haver observat en altres sessions amb la psicopedagoga, l'elaboració dels PI dels alumnes que realitzen compartida, he començat a assistir a les reunions de coordinació amb les escoles. En les reunions de coordinació, assisteixen, els tutors i professor d'educació especial dels alumnes de l'escola Ordinària, el tutor de l'escola especial i la psicopedagoga. Les reunions tenen com a objectiu:
- Coneixement de la situació familiar del alumne, per tal de si es necessari, poder coordinar-se amb d'altres serveis.
- Fer una valoració del alumne, en els diversos àmbits. És a dir, com es desenvolupa l'alumne socialment a les dues escoles, com es mostra emocionalment,...
- Dificultats que presenta en aquest àmbits i en les àrees escolars.
- Concretar quines arrees curriculars seran compartides, quines es realitzaran només a l'escola ordinària i quines es desenvoluparan a l'escola d'educació especial. A més, de conèixer com es desenvolupen i es treballen en cada centre (per projectes, materials, grup petit, grup gran, aprenentatges més funcionals, ...), adaptat a les característiques del alumne.
- Concreció de l'avaluació del nen. Qui realitzarà les avaluacions, es a dir, si alumnes assisteix a l'escola ordinària tres dies a la setmana, i dos a l'escola especial. L'escola ordinària serà la qual realitzarà l'avaluació i la entrega de notes, tot i això, l'escola d'educació especial, en coordinació amb l'escola ordinària, complementarà l'avaluació. L'escola ordinària, abans d'entregar les notes als pares, passarà les notes a l'escola especial, i aquesta complementarà l'informe d'avaluació. En el cas que l'alumne assisteixi tres dies de la setmana a l'escola d'educació especial i dos a l'escola ordinària, el procés serà el mateix però al inrevés.
- Concreció dels punts que s'han de tractar per una posterior reunió de coordinació amb els pares del alumnes, per tal, d'informar sobre el procés d'E/A del nen. Fer -los partícips d'aquest.
Un cop s'han concretat tots els punts, es defineix el PI conjunt que quedarà establert per les dues escoles.
Es tracta d'un intercanvi d'opinions per arribar a concretar objectius comuns per tal de fer una tasca educativa conjunta que permeti a l'alumne progressar adequadament en el seu procés d'E/A. Es un treball en xarxa, coordinat i de col·laboració.
Les reunions de coordinació, es realitzen un cop en cada centre escolar. Es a dir, un cop en el centre d'educació especial, i a la següent reunió en l'altre centre escolar. Es comparteixen els espais.
REFLEXIONS
Participar en les reunions de coordinació, m'ha fet veure més concretament la tasca que s'ha de desenvolupar. A més, he pogut intervenir en aquestes, donat que el fet d'anar observant a la vegada, les aules, i participar en elles, m'ha permés conèixer als alumnes, fet que com dic, el tutor de l'escola d'educació especial de l'alumne i la psicopedagoga, en feien sentir una més de l'equip, demanant la meva opinió i posterior intervenció. Per tant, poder compartir, amb els professionals sobre les necessitats que presenten els alumnes, i sobre com poder intervenir per a un adequat procés d'E/A.
30.11.12: Més reunions de coordinació
Aquesta ha estat l'ultima reunió de coordinació amb l'escola, durant aquest periòde de pràctiques. Ha resultat força interessant, donant que han sorgit dubtes que en un primer moment semblaven que no suposaven cap mena de dificultat.
Després d'haver acordat tota una série de punts: horaris escolars, objectius, àrees curriculars que es desenvolupen (quines en l'escola ordinària, quines en l'EE), punts a tractar amb la família en la reunió de coordinació,... Sorgeix el dubte de l'avaluació. Si el PI, que ve dictaminat que ha de ser conjunt entre els dos centres escolars, com s'ha d'avaluar? Clar, l'avaluació ha de ser conjunta però com s'ha de fer, si des de l'escola ordinària es fa de forma quantitativa, i realment els alumnes que requereixen d'un PI difícilment poden tenir una avaluació quantitativa, i per l'altra banda, desde l'EE és fa una avaluació qualitativa i a final de curs. Ha estat un punt de discussió, per tal d'arribar a un acord.
Un altre aspecte que ha sorgit en la reunió de coordinació, ha estat, els acords que s'han de presentar amb la família, donat que és una família que li costa acceptar les necessitats que presenta el seu fill/a. És a dir, tots dos centres escolars i el psicopedagog valoren que el proper any, l'alumne/a ha de ser escolaritzat a temps total a l'escola d'educació especial. Per tant, s'acorda la forma de com presentar-ho a la família i quins són els professionals que han d'assistir-hi, (tutors de les dues escoles i un psicopedagog) per tal, de que la família no es senti jutjada s'eviten que assisteixin els vetlladors de l'alumne/a de l'escola ordinària i el segon psicopedagog.
Practiquem és el blog on quedarà reflectit, tot aquest procés de la recta final de psicopedagogia. És el moment de posar en pràctica tots els coneixements teòrics adquirits en l'àmbit escollit, l'educació especial, tot un repte per mi. Espero que quedi reflectit, tota la tasca que duré a terme durant el temps de pràctiques, i que em permeti mostrar cada una de les tasques a desenvolupar. En aquest procés continuem aprenent! Som-hi!

Tots som especials!
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Hola Alba!
ResponEliminaHe estat llegint el teu blog i se't veu bastant motivada realitzant les pràctiques al centre a on has triat. Això està molt bé ja que ens ajuda a continuar aprenent amb forces!.
Jo treballo en una escola ordinària a on tenim un alumne que fa la seva escolarització compartida. Sens dubte, la tasca del psicopedagog (tot i que només hi pugui anar quinzenalment) és molt important de cara a orientar als dos centres i també a les famílies, a les quals sempre els hi sorgeixen molts dubtes.
Penso que el fet que puguis assistir a les reunions amb la psicopedagoga t'ajudarà molt i segur que n'aprens moltes coses.
Ànims!,
Marta
Hola Marta!
ResponEliminaEstic convençuda que així serà. Realment m'està agradant molt, i estic aprenent. El proper divendres començaré assistir a les reunions. Ja us contaré, en tinc moltíssimes ganes de conèixer com es duen a terme les coordinacions.