Tots som especials!

diumenge, 4 de novembre del 2012

Observació



La primera setmana de la realització de les pràctiques, es va centrar en observar i analitzar el context.
Coneixement dels alumnes i de l'aula de primària, la qual es caracteritza per alumnes amb trastorns de conducta.
La dinàmica establerta a l'aula, va marcada per les necessitats de l'alumne, de les seves característiques i capacitats. Els aprenentatges dels alumnes d'aquesta, 4 en escolarització complerta i 1 en escolarització compartida, segueixen les arees, de llengües, matemàtiques, musica i activitat física  Cada dia al mati, es realitzar esport (caminades per la natura, caminades per dins la ciutat, jocs,...), per tal de treballar la motricitat, el contacte amb la natura, el coneixement de la ciutat ( normes vials, establiments,...), a segona hora es va convinant les arees de llengües i matemàtiques. Les dues ultimes hores, del matí, es centren en el treball d'hàbits d'autonomia. Cada divendres al mati, es treballa l'estimulació, el ritme, la motricitat,... en l'area de musica.
Per les tardes, es realitzen tallers associats als sentits, projecte que es duu a terme aquest any des de l'escola.
L'observació de la dinàmica de l'aula en els seus diferents horaris, m'ha permés conèixer més els alumnes i veure quin es el seu desenvolupament vers al seu procés d'E/A, les seves característiques i necessitats.
A més, de les diferents intervencions que es realitzen davant dels problemes de conducta que presenten els alumnes, les intervencions que es duen a terme.
En les hores d'esbarjo, he pogut observar com es relacionen els alumnes entre ells, com reacciones davant dels possibles conflictes que puguin sorgir vers als companys,...
L'obtenció de coneixement del context escolar, ens permet conèixer la seva cultura, la seva organització i funcionament.




La segona setmana de les pràctiques he estat en una altra aula, la qual és caracteritza en l'àrea de la jardineria.
Aquesta aula està composada per cinc alumnes de l'escola, de diferents aules, que per les seves característiques i N.E.E, compleixen els requisits.
El treball que es realitza en aquesta, és mantenir els espais oberts de l'escola nets, ordenats, i cuidats. Aprenen sobre jardineria, a treballar en grup, i a la vegada, utilitzar eines especifiques. Fet que proporciona en el alumne a la vegada, els valors, autocontrol d'un mateix, cura de l'espai, desenvolupar capacitats que els permetin a l'hora, dur a terme una tasca en un futur.
Un cop s'acaben les tasques, es reuneixen dins de l'aula per tal de deixar escrit en un diari de camp, la tasca que han realitzat, quines eines han utilitzat, i com s'han sentit després de la tasca realitzada.


La tercera setmana de les pràctiques he estat en dues aules:

  • En l'aula d'alumnes amb necessitat de suport extens: aquesta aula està composada per set alumnes. quatre d'ells realitzen escolarització complerta i tres escolarització compartida. És una aula on es treballa l'estimulació, en tots els aspectes del alumne i els hàbits, tot i  que a la vegada es força assistencial, donat a les seves característiques i dificultats que presenten. 
  • En una de les aules de primària: aquesta esta composta per quatre alumnes, amb retard mental, discapacitat motriu i autisme. Una aula, en el qual es treballa molt el llenguatge, però no els alumnes, donat que cap de ells parla. si no de crear el docent una conversa, per tal d'anar explicant als alumnes tot procés d'aprenentatge. Es treballa força, amb la tecnologia, la música, les imatges, i potenciar al màxim la psicomotricitat.


REFLEXIONS:
Ha estat una setmana una mica difícil  més que res pel fet que mai havia tingut contacte amb nens i nenes que presenten trastorns en el desenvolupament tant servers. Tot i això, m'ha ajudat a conèixer més la tasca que es desenvolupa i a la vegada, a aprendre més.




La quarta i cinquena setmana, estat dirigida a:

  • Observació a la reunió d'equip que es realitza els dijous. 
  • Observació e intervenció en l'aula dels PAQPI. Us convido a entrar a la pagina web!

Que treballem?





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada