Tots som especials!

divendres, 26 d’octubre del 2012

Descripció


Perquè vaig escollir l'Escola Alba de Tàrrega?

Després de donar voltes i voltes cap a on en volia dirigir per fer les pràctiques, vaig contactar amb la psicòloga de l'Associació Alba de Tàrrega, a partir d'un conegut i company de feina. Tot i que em quedava lluny de casa, es troba en mig del meu lloc de treball, però a la vegada, sentia certa curiositat pel món de l'educació especial. 

El primer contacte amb la tutora va ser a través d'una trucada, en la qual ens vam donar els correus electrònics, i els numeros de telefon  Durant uns dies, vam estar en contacte a partir del mail, per tal de poder programar la nostra primera reunió. Un cop vaig realitzar la primera reunió amb la meva tutora de pràctiques, aquesta em va explicar que l'Associació estava dividida en dues parts. per una banda el Taller i per l'altra, l'escola. Un cop em va explicar aquest dos contextos (formal i no formal), vaig decidir realitzar-les a l'escola, donat que la meva feina ja forma part del context no formal (CRAE), volia provar i conèixer el context formal, i a la vegada, l'educació especial.

La tutora, estava d'acord en que fes les pràctiques en el centre, tot i que no hi havia psicopedagog intern, però si psicòloga i pedagogues. 
En aquesta reunió, vam quedar tornar-nos a veure per la firma del conveni i pautar les tasques a realitzar.

En una segona reunió, vam decidir quines serien les meves tasques:
- Observació directa a les aules del centre.
- Assistir a les sessions amb: el psicopedagog de l'EAP, psicòleg, logopeda, fisioterapeuta,...
- Assistir a les coordinacions entre els diversos professionals.
- Intervenció individualitzada a l'alumne i/o suport.

Vaig realitzar una tercera reunió, en la qual em van presentar qui seria el meu referent en l'escola, donat que la  tutora, té el seu despatx en el Taller, i a la qual se li va explicar quines serien els acords establerts en la reunió passada. Un cop vaig acabar aquesta, vam quedar amb la tutora de pràctiques, que setmanalment i/o quinzenalment que farem un seguiment, per tal d'exposar dubtes i valoracions del procés. 






EL MEU PRIMER DIA:

Aquest dia vaig ser presentada a tots els alumnes de l'escola. Aula per aula, molts d'ells saludaven, i ells mateixos es presentaven, alguns se'ls havia de dir que diguessin com es deien. Els alumnes es mostraven encuriosits sobre qui era i que hi anava a fer. A l'aula dels PAQPI, quan em vaig presentar, un d'ells de seguida em va dir: però tu que ets psicòloga  no, li vaig explicar, però encara així em mirava amb moltíssima desconfiança. Tot seguit, em van explicar, que a aquest alumne, no li agrada gens els psicòlegs  i que si volia que la seva mirada canvies cap a mi, no digues en cap moment res que s'associes a la psicologia, sinó que s'associes al món de l'educació. 
Un cop acabada la presentació vaig anar a la primera aula, on hi seria la primera setmana, observant, i  a la vegada, fent suport als alumnes individual. Aquest, amb un alt grau de disminució, associats a trastorns de conducta, retards motrius, i síndrome de down.

En aquest dia se'm va explicar el que aniria fent, seria una setmana d'observació tant de l'aula, com dels diferents espais i activitats amb els alumnes. A la vegada, que quins eren els continguts i objectius a desenvolupar en aquesta aula en concret, la seva dinàmica, i característiques de cada alumne.  Vam parlar, més concretament quina seria la meva tasca a desenvolupar. 




REFLEXIONS:
Un dia força sorprenent, el coneixement d'un altre context, d'usuaris, de professionals. 
Un dia en que em van sorgir força dubtes, donat que al no tenir el professional de psicopedagog intern en el centre, m'adonava que anaven una mica perduts, i jo també ho estava. Vaig parar a pensar, tots aquest dubtes, per poder donar resposta seguidament a l'endemà. 
Els propers dies d'aquella setmana, han estat força fructífers  He realitzat suport a l'aula, assistit a diverses matèries que m'han permès poder observar com es desenvolupen els alumnes en altres aules i amb altres companys de diferents aules donat que comparteixen assignatures (per exemple la classe de música). Observar les adaptacions curriculars dels alumnes, i quin són els aspectes que es donen més importància, pel que fa als alumnes de l'aula de trastorns conductuals. 




COMENCEM!

Des de avui mateix i durant aquest curs 2012-2013, compartiré amb tots vosaltres les experiències de les pràctiques de psicopedagogia, en aquest diari personal.